Meningsløs kvitteringsplikt

Bokføringsreglene stiller nå et absolutt krav om utskrift av kvittering ved alle kontantsalg. Salg skal ikke fysisk kunne gjennomføres uten at kunden mottar en kvittering – uavhengig av om kunden vil ha den eller ikke.

Publisert:
LYS329871_RF_PO_005-lpr.jpg
- Et absolutt krav om å skrive ut kvittering er helt meningsløst både i et kostnad-nytte og i et miljøperspektiv, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

For alle kontantsalg skal det fra 1. januar 2019  skrives ut en kvittering som skal fremlegges for kunden, helt uavhengig av beløpsstørrelse eller om betalingen gjennomføres med kontanter eller betalingskort. Kvitteringen må skrives ut på papir med mindre kunden gir selger opplysninger for å sende den på SMS eller e-post.

Meningsløst krav – ingen dokumentert nytte

- Dette er helt meningsløst både i et kostnad-nytte og i et miljøperspektiv, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. Til alt overmål gjøres det heller ikke noe godt forsøk på å dokumentere at et slikt uforståelig krav vil bidra til mindre svart omsetning. Det bare legges til grunn at det er slik. Det holder bare ikke, sier Hanstad.

Kontantbruken er marginal – nesten alle transaksjoner er allerede sporbare

- Norge er helt i verdenstoppen i kortbruk – altså elektronisk sporbare transaksjoner. Fra 2015 til 16 økte antall korttransaksjoner med hele 8,3 %. Antall kontantuttak i minibank og ved varekjøp i butikk faller sterkt og bruken av kontaktløse korttransaksjoner er sterkt stigende.

- For alle praktiske formål er kontantbruk ut. Sporbare korttransaksjoner og banktransaksjoner er nå helt dominerende, både i antall og verdi, og kronebeløp per korttransaksjon fortsetter å falle. Folk flest bruker kort, også når de handler smått. Når vi i tillegg vet at de aller fleste moderne kassasystemer har integrerte løsninger hvor salgstransaksjonen må gjennomføres for at kunden skal få betalt med kort, er det helt uforståelig at myndighetene og Skatteetaten foreskriver løsninger som hører fortiden til, sier Hanstad.

- Min påstand er at dette kvitteringskravet verken har praktisk eller forbyggende effekt i relasjon til bekjempelse av svart omsetning. Det bidrar bare til meningsløse kostnader for næringslivet og et miljøproblem, med et berg av papirkvitteringer som går rett i søpla.

Politikerne må sette ned foten

Politikerne som normalt er opptatt av både forenkling og miljøutfordringene, må nå sette foten ned og endre dette meningsløse kravet om papirutskrift av kvittering ved alle kontantsalg.

- Dette kravet er hinsides all fornuft. For alle elektronisk sporbare transaksjoner må det holde at kvittering skrives ut når kunden ønsker det. For kontanttransaksjoner kan man eventuelt sette en beløpsgrense for pliktig kvittering, eksempelvis ved kjøp over 1000 kroner, avslutter Hanstad.