Reiseregningsjuks på Stortinget: - På tide å endre systemet!

Det er denne uken avslørt at en stortingsrepresentant siden høsten 2016 har bedrevet systematisk juks med reiseregninger. Det er er utbetalt betydelige beløp for reiser som aldri har funnet sted.

Publisert:
Per - ute HI 100 - 1200px.jpg
– Det er på høy tid at også Stortinget innfører et system hvor reiser godtgjøres basert på faktiske kostnader dokumentert med kvitteringer, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

– Jeg tror du skal lete lenge i dag før du finner tilsvarende ordninger i privat sektor, sier administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad til Aftenposten.

– Det er jo heller ikke første gang denne type problemstilling kommer opp i Stortinget. Det må vel nå være på tide at også Stortinget innfører et system hvor reiser godtgjøres basert på faktiske kostnader dokumentert med kvitteringer. Da unngår en å komme opp i slike situasjoner, sier Hanstad.

På Stortinget kan representantene levere egne reiseregninger uten at det godkjennes av en overordnet og uten dokumentasjon. Dette har stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) vedgått at han har misbrukt. Aftenposten har dokumentert at han har fått utbetalt minst 36.000 kr for reiser han ikke har vært på. Den totale summen for udokumenterte reiser er på hele 290.000.

Systemet er basert på tillit

Stortinget har et system som er bygget på tillit.

– Systemet fordrer at stortingsrepresentantene oppgir korrekt reisemål. Det er et tillitsbasert system som derfor ikke fullt ut kan forhindre uærlighet, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen til Aftenposten.

Hun sier at denne saken aktualiserer en vurdering av regelverket, men at det eventuelt må skje i et samarbeid med politikerne fordi det her ikke er snakk om et ordinært arbeidsgiver- og arbeidstagerforhold.