Systemleverandørene vil tjene milliarder på Efakturatvang

Visma hevder næringslivet årlig vil spare 34 milliarder kroner hvis det innføres efakturatvang. – Det de ikke forteller er at de selv vil tjene grovt på det, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

Publisert:
Per i kontordøren - 1200px.jpg
– Hvorfor skal en mindre norsk bedrift måtte betale tre kroner for hver eneste faktura de sender elektronisk når de kan gjøre det like effektivt helt gratis på e-post, spør adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

Adm. direktør Erlend Sogn i Visma Software har ved en rekke anledninger hevdet at digitaliseringen ikke kommer av seg selv og at norske myndigheter må innføre efakturatvang snarest.

Går i strupen på visma - FA 30919.jpg
Faksimile fra dagens Finansavisen.

Adm. direktør Per Hanstad i Revisorforeningen mener Visma taler for sin «syke mor» når de går på barrikadene for efakturatvang.

– Det er mange gode grunner til å ta i bruk efaktura, men jeg kan ikke forstå at dette er noe myndighetene behøver å regulere. Efaktura er noe den enkelte bedrift selv må få bestemme om de vil benytte seg av. Eventuelt at kundene stiller krav til sine leverandører om å motta elektronisk faktura, sier Hanstad til Finansavisen.

Vil tjene godt på efakturatvang

Hanstad reagerer på er at Visma nærmest fremstiller seg som en «barmhjertig samaritan» som kjemper for næringslivets og samfunnets interesser, mens realiteten er at de selv vil tjene grovt hvis de lykkes i å få myndighetene med på å innføre efakturatvang.

Visma har beregnet at det er 91 kroner å spare hvis man mottar en faktura elektronisk sammenlignet med å motta den på e-post eller papir. For å oppnå en besparelse på 34 milliarder kroner må det da være om lag 374 millioner fakturaer årlig som fortsatt ikke blir sendt som efaktura.

– Alle systemleverandørene tar tre kroner for behandling og utsendelse av en elektronisk faktura. Etter det jeg kjenner til tar Visma også tre kroner for å motta en inngående efaktura. Det innebærer at systemleverandørene får inntekter på i overkant av 1,2 milliarder kroner bare for utgående fakturaer og det dobbelte dersom alle leverandørene tar betalt også for å motta inngående efaktura, sier Hanstad

Mange vil måtte bytte IT-system

Hanstad synes det er vanskelig å forstå at skal være nødvendig å ta så mye som tre kroner for å behandle en efaktura og han reagerer også på at alle tar den samme prisen.

– Er det ikke konkurranse i det hele tatt i dette markedet, spør han.

Et annet sentralt poeng er at mange norske bedrifter fortsatt ikke har IT-systemer som kan håndtere efakturaer.

– Blir det innført efakturatvang vil mange norske bedrifter blir tvunget til å bytte ut IT-systemene. Det betyr da at inntektene vil gå ytterligere i været for en systemleverandør som Visma, sier Hanstad.

E-post fungerer like bra for mange

Hanstad understreker at han ikke er efakturamotstander. Det er imidlertid et faktum at faktura på e-post kan fungere like bra for mange bedrifter.

– En faktura på e-post koster null å sende, og i dag kan alle moderne regnskapssystemer hente opp en faktura på e-post automatisk å ta den rett inn i regnskapssystemet, sier Hanstad.