Yrket lokker stadig flere

I 30-årene byttet Hanane ut klasserommet med revisjonskontoret, et karrieresteg hun ikke angrer på. Revisoryrket lokker stadig flere som ønsker å kombinere tallforståelse med samfunnsansvar.

Hanane-portrett-1100x520-web.jpg
– Jeg ønsket en mer analytisk jobb. Da koronapandemien kom, fikk jeg en sjanse til å tenke meg om og gå tilbake til studiene. Jeg forteller barna mine at jeg er tallpoliti, forteller Hanane Naoum i PwC.

– Det var den indre uroen i meg. Min lidenskap for tall ble så sterk, i tillegg til at jeg følte at jeg hadde større ambisjoner og ville vokse mer, forteller Hanane om valget som førte henne til et av landets største revisjonsselskaper, PwC.

Med en bachelorgrad i økonomi hadde hun et solid grunnlag. Men det var først etter flere år i skolesektoren at hun tok steget og fullførte en master i regnskap og revisjon.

– Jeg ville kombinere analytisk tallarbeid med å jobbe med mennesker i team. Når du jobber i en klasse, så står du alene som lærer store deler av dagen.

Samfunnets tillitspersoner

For Hanane handler jobben som revisor like mye om relasjoner og samfunnsansvar som om tall.

– Vi er en uavhengig part som kontrollerer at alt selskapene rapporterer inn til staten, banker og ansatte stemmer. Som samfunnets tillitspersoner sikrer vi at finanssystemet fungerer og at folk kan stole på den informasjonen næringslivet gir.

– Til barna mine sier jeg bare at jeg er tallpoliti, smiler hun.

Samfunnets-tillitsperson-1100x520-web.jpg
Hanane trives med det sosiale aspektet ved revisjonsyrket – en stor forskjell fra læreryrket der hun ofte jobbet alene. Her sammen med kollega Christin Sand Martinsen t.v. og Marielle Kavli Muraas.

Kristina Bors, HR-direktør i BDO, understreker at revisoryrket har gjennomgått en forvandling.

– En revisor er sparringspartner for ledelsen og gir råd om strategiske satsinger som for eksempel digital utvikling, forklarer Bors.

Passer du til revisoryrket?

  • Interessert i økonomi
  • Analytisk
  • Kreativ tenkning
  • Glad i å jobbe i team
  • Teknologisk nysgjerrig
  • Liker å finne løsninger på problemer

 

Mer enn bare tall

Overgangen fra klasserom til revisorbransjen innebar for Hanane å jobbe mer sosialt, med komplekse oppgaver og kortere tidsfrister. I skolehverdagen hadde hun mer kontroll over planleggingen, mens i revisjon er det ofte kunden som setter agendaen.

Hanane har blant annet arbeidet med EU-taksonomi – EUs system for å klassifisere hvilke økonomiske aktiviteter som er miljømessig bærekraftige – noe hun beskriver som det mest krevende hun har gjort i sin nye karriere. Arbeidet har lært henne å tenke bredere og se helheter på en helt ny måte.

Mer-enn-bare-tall-1100x520-web.jpg
Hanane deler sin ekspertise innen bærekraftsrapportering med teamet – et felt som krever både analytisk tenkning og evnen til å se større sammenhenger.

Generasjon Z og bedre balanse i arbeidshverdagen

Nye generasjoner preger nå arbeidsplassen på spennende måter. Kristina Bors har observert hvordan dette endrer kulturen i BDO.

– Vi ansetter 200 fra generasjon Z hvert år. Våre analyser viser at de vektlegger teknologi, innovasjon, arbeidsmiljø og mental helse, mens eldre generasjoner fokuserer mer på tradisjonelle karrierestiger, forteller hun.
De yngre fremstår også som mer verdiorienterte, med fokus på likestilling, klima og meningsfulle arbeidsoppgaver. Samtidig har bransjen gjennomgått betydelige endringer når det gjelder balanse mellom jobb og privatliv. 

Balanse-i-arbeidshverdagen-1100x520-web.jpg
– Det er ingen som reagerer på at jeg har vært tydelig på at jeg må hjem tidlig enkelte dager. Med god planlegging er det fullt mulig å finne en god balanse, sier Hanane.

Bors bekrefter at fleksibiliteten har økt betraktelig, og med dagens teambaserte arbeid kan arbeidsbelastningen justeres etter individuelle behov – noe som gjør det langt enklere å kombinere familieliv med revisorkarriere.

Jakten på nye talenter

Revisjonsbransjen arbeider aktivt for å tiltrekke seg både erfarne og nyutdannede. Kristin Høy Lian, rekrutteringsansvarlig i BDO, forteller om konkrete tiltak de har iverksatt.

– Vi har et mentorprogram for tredjeårs studenter med revisjonscase der de lærer mye om yrket. For erfarne kandidater samarbeider vi med organisasjoner som Neste Steg, som hjelper folk fra toppidrett og Forsvaret med å skifte karriere, forklarer hun.

Kristina-Bors-og-Kristin-Høy-Lian-i-BDO-1100x520-web.jpg
HR-direktør Kristina Bors t.v. og rekrutteringsansvarlig Kristin Høy Lian i BDO arbeider aktivt for å tiltrekke seg flere til revisjonsbransjen.

Det er mange karrieremuligheter i revisjon, understreker Bors.

– I revisjonsbransjen kan man både spesialisere seg innen spesifikke fagområder eller jobbe bredt ut mot kunder med varierte oppgaver, alt etter egne preferanser og ambisjoner.

Karen-Kvalevåg-500x500-web.jpg
Karen Kvalevåg, administrerende direktør i Revisorforeningen, gleder seg over rekordhøye søkertall til revisjonsbransjen for andre år på rad.

Økning i søkertallene

Revisorforeningen rapporterer en markant økning i søkertallene til bransjen. Med 4580 søknader fra nyutdannede økonomer i 2024 er veksten på hele 72 prosent sammenlignet med året før.

– Det tar vi som en bekreftelse på at mange unge ser at revisjon er en unik plattform for en mangfoldig karriere, sier Karen Kvalevåg, administrerende direktør i Revisorforeningen.

Et klart råd

For de som vurderer et karriereskifte til revisjon, har Hanane et klart råd:

Hanane-portrett-2-1100x520-web.jpg
– Er du ikke fornøyd med hvor du er i livet, ta tak i det. Det kan bli krevende, men det er verdt det til slutt. Når du blir eldre, er du faktisk mer effektiv med tiden din, avslutter Hanane.