Skattemeldingen - vanlige feil
Det er en del feil som går igjen når skattytere skal levere skattemeldingen. Det er derfor viktig å kontrollere den tilsendte skattemeldingen nøye og tenke over om det er inntekter eller fradrag som er feil eller ikke fremgår av den forhåndsutfylte skattemeldingen.
Det viktigste er å kontrollere den forhåndsutfylte skattemeldingen nøye og ikke tar denne for gitt.
Bruk tid til å tenke gjennom om det skulle være fradrag eller inntekter du kan ha glemt. Det kan også være en god idé å sjekke skatteetatens egen fradragsveileder.
Rentefradraget på felles lån
Vær klar over at renter på lån der ektefeller eller samboere begge står som låntakere er fordelt med en halvpart på begge. Tidligere ble gjeld og renter på slike lån innrapportert på den ene av ektefellene/samboerne og de måtte selv fordele gjelden/rentene i skattemeldingen hvis begge skulle godskrives en andel av gjelden/rentene.
Hvis denne 50/50-fordelingen ikke er riktig, må dere huske å fordele fradragene riktig selv.
Les mer her om hvilke regler som gjelder for fordeling av inntekter og kostnader mellom ektefeller og mellom samboere.
Reisefradraget
Fradraget for reise mellom hjem og arbeidssted er lett å glemme siden det ikke er forhåndsfylt i skattemeldingen. Det kan oppleves som vanskelig å finne hvor på skattemeldingen man skal føre fradraget. Fradraget føres opp ved å trykke på plusstegnet nederst under temaet «Arbeid, trygd og pensjon»:

Før opp fradraget under «Arbeids- og pendlerreiser»
Du må selv føre opp fradraget hvert år selv om selv om både hjemsted og arbeidssted er det samme som tidligere år. Fradraget for 2024 er kr. 1,76 pr. km. med et bunnfradrag på 14 950 kroner. Det betyr at alle som har en daglig reiseavstand på minst 37 kilometer tur/retur har krav på reisefradrag. Dette forutsetter at man reiser til jobben hver arbeidsdag (230 arbeidsdager). Har du delvis hjemmekontor eller er deltidsansatt, skal det faktiske antall reiser brukes ved beregningen.
Feil som går igjen
Skatteetaten har pekt på dette som feil som ofte går igjen:
- Det er lett å glemme fradragsposter som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.
- Ved fordeling av renter og gjeld mellom ektefeller og samboere, er det fort gjort å føre gjeld som gjeldsrenter og motsatt. Mange glemmer dessuten å redusere rentene på sin egen skattemelding når deler føres over på ektefellen/samboeren.
- Mange krever fradrag for utgifter til bompenger, selv om de ikke har krav på det.
- Fradrag for pendlerreiser føres som vanlige pendlerutgifter, altså uten at fradraget reduseres med bunnbeløpet på kr 14 400.
- En del krever fradrag for gaver til organisasjoner som ikke står på listen over godkjente gavemottakere.
- Noen glemmer å føre inn skattepliktige leieinntekter i skattemeldingen.
Husk kryptovaluta og andre virtuelle eiendeler
Skatteetaten avdekker flere og flere tilfeller der kryptovaluta ikke er oppgitt, verken som formue, inntekt eller tap. Undersøkelser antyder at bare om lag 10 % av de som eier kryptovaluta mv. oppgir disse til beskatning. Blir det avdekket inntekter som ikke er oppgitt, blir dette sanksjonert med tilleggsskatt.
Det er for øvrig verd å merke seg at skattemyndighetene i både Norge er i ferd med å utvikle regler for innrapportering fra tilbydere av vekslings- og oppbevaringstjenester for kryptoeiendeler og regler for utveksling av informasjon mellom landene.
Les mer om skatt og virtuelle eiendeler på skatteetaten.no