Avklaring om Skattefunn

I tråd med det Revisorforeningen har argumentert for overfor Skattedirektoratet og Finansdepartementet, skal spørsmålet om et selskap er kriserammet vurderes på det tidspunktet Forskningsrådet godkjenner Skattefunn-søknaden.

Dette fremgår av en tolkningsuttalelse Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt fra seksjonen som har ansvaret for gruppeunntaksforordningen i ESA (EFTAs overvåkningsorgan).

Skattefunn omfattes av den såkalte gruppeunntaksforordningen (GBER) (forordning (EU) nr 651/2014). Etter forordningen er det et forbud om å gi offentlig støtte til foretak i økonomiske vansker. Som foretak i økonomiske vansker regnes bl.a. selskaper der mer enn halvparten av den tegnede aksjekapitalen har forsvunnet som følge av økonomiske tap.

I en uttalelse fra Finansdepartementet til Skattedirektoratet 29. november 2019, skriver departementet bl.a. følgende om tidspunktet for når denne vurderingen skal skje:

«2.3 Tidspunktet for vurdering av om foretaket er i vanskeligheter i Skattefunn-ordningen

Finansdepartementet legger til grunn at tidspunktet for vurderingen av om foretaket er i vanskeligheter innenfor Skattefunn-ordningen, er når Norges forskningsråd godkjenner Skattefunn-søknaden. Denne løsningen følger av en tolkningsuttalelse Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt fra seksjonen som har ansvaret for GBER-regelverket i ESA.

At tidspunktet for Forskningsrådets godkjennelse skal legges til grunn, innebærer at for foretak som får godkjent Skattefunn-søknad i 2020, legges siste avlagte regnskap til grunn for vurderingen, jf. punkt 2.2. Dersom foretaket kan legge frem balanseoppstilling fra kvartalsregnskap eller annen mellombalanse med en nyere balansedato, og som er av en dato før tidspunktet for Forskningsrådets godkjennelse, kan slik balanseoppstilling utgjøre vurderingsgrunnlaget.

3. Særlig om kontroll av Skattefunn-søknader godkjent i 2019

Skattefunn-selskap med prosjekt som er godkjent i løpet av 2019, må gjennom en egenerklæring, en obligatorisk avkryssingsboks i skjemaet RF-1053, bekrefte at foretaket ikke var i vanskeligheter da Forskningsrådet godkjente søknaden i 2019, vurdert på grunnlag av siste avlagte regnskap på tidspunktet for godkjennelsen. Kontrollen av vilkåret vil derfor først skje etter innleveringen av skattemeldingen for 2019 (31. mai 2020). For selskap som krever Skattefunn-fradrag for prosjekter som er godkjent i løpet av 2019, vil egenerklæringen og kontrollene av denne også kunne skje senere år, dersom slikt fradrag kreves for årene etter 2019.

Denne ordningen vil også gjelde for Skattefunn-prosjekter som godkjennes fra og med 1. januar 2020.»

Prosjekter som er godkjent i 2018 eller tidligere

For prosjekter godkjent i 2018 viser departementet til sitt brev av 15. mai 2019 til Skattedirektoratet.

Finansdepartementet skriver videre at de vil søke å innhente informasjon om omfanget av støtten som potensielt er gitt i strid med GBER-bestemmelsen om foretak i vanskeligheter bakover i tid for å kunne vurdere om slik eventuell støtte kan ha påvirket det indre markedets funksjon.