Karriere i revisjon: – Læringskurven er bratt

Maalfrid Brath, nordisk sjef i ManpowerGroup, har hatt tall på hjernen omtrent så lenge hun kan huske. – Da jeg gikk i 9. klasse på ungdomsskolen i Sarpsborg, fikk jeg spørsmål fra lokalavisen om hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Statsautorisert revisor svarte jeg, fordi jeg visste at yrket hadde noe med tall å gjøre, og det likte jeg.

Publisert:
Maalfrid-Barth-1100x520.jpg
Maalfrid Brath, nordisk sjef i ManpowerGroup, har hatt tall på hjernen omtrent så lenge hun kan huske. Brath er en av foredragsholderne under Revisortreffet i Oslo 8. juni.

Brath begynte som revisor hos Arthur Andersen etter at hun var ferdig siviløkonom på BI.

– Skulle det bli noe av revisorkarrieren hos Arthur, måtte du begynne på høyere revisorstudium på NHH i Bergen, og der gikk jeg i 1990/91. Strykprosenten på dette studiet lå på 70 prosent, sier Brath.

I Arthur Andersen jobbet hun primært med bank og finans.

– Etter at jeg ble manager jobbet jeg som oppdragsansvarlig på flere tunge oppdrag, og jeg var blant annet med på fusjonsprosessen mellom DnC og Bergen Bank.

Legendariske arbeidsark

Maalfrid Brath karakteriserer de første årene i revisjon som svært lærerike, men at de kanskje bar litt preg av at man ofte måtte gjøre det de andre ikke ville gjøre.

– Våre store og gule arbeidsark var legendariske og veldig gammeldagse sammenlignet med revisorenes arbeidspapirer i dag. De var imidlertid med på å lære oss å forstå prosessene og bli kjent med virksomhetene fra a til å.

Slagordet til Arthur Andersen, “Think straight and talk straight”, er noe Maalfrid Brath har tatt med seg videre i arbeidslivet.

– Jeg hadde en meget klok sjef i Arthur Andersen, og han sa alltid at vi måtte ha på oss en skjorte som var litt stor slik at vi hadde noe å vokse inn i. Vi ble raskt kastet ut på dypt vann, og revisjon er definitivt ikke bare tall. Vi må fungere i et team og ikke minst håndtere kontakten med kundene.

Bratt læringskurve

Brath mener at 5–6 år i revisjon er minimum før man eventuelt gir seg i kast med andre oppgaver.

– Revisjon er en unik mulighet til å få en skikkelig forståelse av hva økonomi er i praksis. Selv om arbeidsoppgavene de første årene ikke alltid er like spennende, er læringskurven bratt. Vi revisorer er analytiske, og vi forstår økonomi. Dette er egenskaper som er helt avgjørende hvis du skal lede en bedrift, sier hun.

Etter seks år i revisjon fikk Brath en telefon fra Idar Kreutzer, som tilbød henne jobb i Storebrand.

– Jeg hadde et ønske om å sitte på den andre siden av bordet, og takket ja til jobbtilbudet fra Kreutzer. I Storebrand fikk jeg mange interessante arbeidsoppgaver, og jeg satt blant annet mange år i konsernledelsen i selskapet.

En økonom og revisor kan ifølge Brath brukes til det meste, og nå er hun inne i sitt fjerde år som nordisk sjef i ManpowerGroup.

– I ManpowerGroup måtte jeg tenke annerledes, og hovedmålet var å få konsernet lønnsomt igjen. Det har vi lykkes med, avslutter Brath.

 

Denne artikkelen sto også i spesialbilaget Kapital - Regnskap og rådgivning - Finansavisen 2. juni 2023.