Traff blink med Revisortreffet 2023

– Om du blir revisor kan du gjøre hva du vil, sa mammaen til komiker Christian Mikkelsen da han var liten. Slik gikk det ikke. Men han satte stemningen da 500 revisorer møttes til faglig utveksling, inspirasjon og mingling på Clarion Hotel The Hub i Oslo.

Publisert:
RT_Revisorforeningen_Bow-28.jpg

For andre år på rad arrangerte Revisorforeningen torsdag 8. juni Revisortreffet, for medlemmer og revisorer i bransjen.Med trekkplastre som tidligere statsminister Erna Solberg og Carine Smith Ihenacho fra Oljefondet på programmet, ble arrangementet tidlig fullbooket.

Den største lederskolen i landet

RT_Revisorforeningen_Bow-11.jpg

21 foredragsholdere og paneldeltakere sto på scenen, og det at revisorveien er en døråpner til en spennende og meningsfull karriere ble en gjenganger gjennom dagen. Flere av de inviterte snakket om mulighetene yrkesvalget gir, om du velger å gå hele veien til topps i små og store revisjonshus, eller ta en sidevei til næringslivet, om du velger å gründe egne bedrift, eller om du tar lederroller i etablerte virksomheter. Eller om du går inn i politikken? Erna Solberg var fra scenen tydelig på at Norge også trenger flere revisorer i politiske roller. Ikke forå revidere, men for å gjøre livet enklere for norsk næringsliv.

RT_Revisorforeningen_Bow-32.jpg

Første tema for årets Revisortreff var ledelse og lederutvikling. Administrerende direktør i Revisorforeningen, Karen Kvalevåg, åpnet med å si at revisorveien er Norges største lederskole.

Erna Solberg delte deretter erfaringene hun gjorde seg da hun ledet landet før, under og etter pandemien, og gav publikum fem konkrete lederråd hun har tatt med seg etter åtte krevende år som statsminister.

De fem rådene kommer vi tilbake til.

– Dere har en superkraft

RT_Revisorforeningen_Bow-15.jpg

Anne Lise Waal, som er CO-Founder og COO i Aiba, hadde også gode råd til de fremmøtte. Hun snakket om respekten hun har for revisorer. Og at hunfryktet dem nesten like mye som edderkopper. Det var før hun møtte en revisor som også ble en viktig rådgiver for henne. Som sa «Vi skal se bakover, slik at du kan se fremover».

– Takk, tenkte jeg da. Dere skal vite at dere har en superkraft, sa Waal fra scenen.

Hennes lederråd handlet om å tiltrekke seg de beste folka ved å møte dem på deres hjemmebane. Om å se jobben fra deres perspektiv, og utvikle ansatte godt.

– Du må finne en balanse mellom tillit og støtte. Kast gjerne medarbeiderne dine på dypt vann, men sørg for å ha en livbøye klar, om de trenger støtte, sa Waal. 

Hun trakk også frem viktigheten av å beholde de ansatte, ved å gi dem trygghet og feedback. 

– Jeg undervurderte behovet for likes og nudging, men lærte meg etter hvert at unge trenger å bli trygget på at de gjør en god jobb, sa Waal før hun ble takket av Mikkelsen. 

Også Jan Ketil Arnulf, professor på Bi, og Cathrine Sæter Karlsen, som er partner i revisjon i BDO delte sin kunnskap og sine erfaringer om lederrollen, før det ble debatt med Torgeir Dahle fra Deloitte, Erik Lie fra BDO og Eli Moe-Helgesen fra PWC om ledelse som tiltrekker, utvikler og beholder de unge talentene.

Helgesen fra PWC hadde også gode lederråd i ermet. 

– Ha egen motor og ta initiativ, man lykkes ikke alene, men som team. Invester i folka dine, og ha det gøy, sa Helgesen. 

Og Torgeir Dahle fulgte opp med å si at jobben ikke er hele livet. Man må ha det godt med seg selv. 

– Skal du være en god leder må du ha et godt liv uten jobb. Ikke jobb bort livet, men ta vare på deg selv, sa Dahle fra scenen, til gode tilbakemeldinger fra salen. 

Revisorer redder verden 

Revisortreffet - SB.jpg

I andre del av programmet sto ulike revisorambassadører på scenen, blant annet Alexander Opstad fra DNB Markets og Carine Smith Ihenacho fra Oljefondet, som begge snakket om revisors nøkkelrolle i det grønne skiftet. 

– Vi i Oljefondet er verdens mest ivrige lesere av bærekraftrapporter. Vi bruker bærekraftinformasjonen i flere og flere beslutninger i fondet. Klima er helt sentralt for oss. Og vår suksess fremover koker ned til hvor mange selskaper som har gode overgangsplaner. Da må vi stole på informasjonen selskapene gir. 

Fra og med neste år blir bærekraftrapportering med attestasjon et krav for alle større selskaper. På sikt må alle børsnoterte selskaper attestere bærekraftdelen sin. 

– Dette blir et kjempemarked. Og vi trenger flere revisorer. Dere spiller en helt sentral rolle i å tilrettelegge for kapitalflyt og eiermakt. Dere redder verden, sa Ihenacho. 

RT_Revisorforeningen_Bow-37.jpg

Resten av ettermiddagen bød på både innsikt, kunnskapsdeling og ikke minstgod underholdning. Det siste sto Julie Bergan for. Mens revisorene mumset tapas og dessert, ble konferansesalen gjort om til konsertarena. Bergan bød opp til dans og fikk med seg hele publikumet. 

Ernas lederskole 

RT_Revisorforeningen_Bow-12.jpg

Og lurer du på hva Ernas råd til alle ledere er, spesielt i kriser og krevende situasjoner? Her kommer tipsene fra hun som har ledet landet i oljekrise, flyktningkrise, regjeringskrise og pandemi. Blant annet. 

 

 1. En leder må være til stede. Spesielt i kriser. Det å gjemme seg unna er en veldig dårlig strategi.
  – Min er faring er at folk vi bli ledet når det er krise og uro. Uten ledelse skapes det mye støy og uro, sier Solberg.
 2. En leder må være åpen. Åpenhet bygger tillit. Selv om du ikke sitter på all informasjon, er det viktig å være åpen. Også om det du er usikker på.
  – Det er særlig viktig i et land med mye tillit. Vi stoler på hverandre. Men tilliten kan raskt rakne, om vi som ledere ikke er åpne.
 3. Det er et lederansvar å fatte beslutninger.
  – Man må innhente informasjon, også må man beslutte. Man kan ikke vente på at fagpersoner blir enige om alt. Eller at man får hundre prosent oversikt. For det får man ikke.
 4. Alle trenger en lyttepost.
  – Man må ha en lyttepost til det som skjer på bakken. Du må begeve deg rundt i organisasjonen, og sikre at du får tilgang på ufiltrert informasjon.
 5. Som leder må du våge å skifte kurs.
  – Som leder må man legge prestisje til side. Det er dårlig ledelse å være forelsket i sin egen retning.

 Også hadde Erna med et lite bonusråd: 

– Sørg for å ha det gøy! Sammen. Selv om dere står i en krise. Galgenhumor er viktig for at folk skal trives også når det stormer. Gi rom til det, avsluttet hun. 

I gave fikk hun en gravert penn, som et symbol på at revisors signatur er gull verdt. 

For andre år på rad har Revisorforeningen arrangert et vellykket Revisortreff som har trukket fullt hus.

Neste års Revisortreff blir 11. juni 2024. Hold av datoen!